THE FORMATION OF TOLERANCE OF PROFESSIONAL FOREIGN LANGUAGE COMMUNICATION BY MEANS OF CROSS-CULTURAL BUSINESS GAMES AMONG STUDENTS OF SAMARA STATE UNIVERSITY OF ECONOMICS


Cite item

Abstract

The article presents a proven program of formation of tolerance of professional foreign language communication by means of cross-cultural business games among students of Samara State University of Economics. Within this program there were formulated the key objectives: to identify the readiness conditions of students for effective business coordination in the multicultural environment and to provide the formation of tolerance of professional foreign language communication with cross-cultural business games in the educational process. The efficiency of the proposed program of formation of tolerance of professional foreign language communication confirmed the reliability of the experiment results and the positive dynamics in the level of formation of professional qualities that help to carry out professional activities more efficiently and to take into consideration the personal touches of business partners, cross-cultural differences and ethnic diversity. The emphasis is paid to the methodology for cross-cultural business games, for the role of the teacher and the students. The authors describe the preparation phase of the game, the implementation phase and the reflection one. There is an example of one of the cross-cultural business games. They consider the fact that after using cross-cultural business games in the learning process, students’ level of forceful wordings to the business partners and colleagues decreases. The tolerance to uncomfortable professional conditions appears. Adaptive capacity to business communication increases. The graduates have a value system which will determine their future career.

About the authors

Gennady V. Glukhov

Samara State University of Economics

Email: glukhov.g@mail.ru
141, Sovetskoy Armii Str., Samara, 443090

Julia D. Ermakova

Samara State University of Economics

Email: ermjul@yandex.ru
141, Sovetskoy Armii Str., Samara, 443090

Lyubov V. Kapustina

Samara State University of Economics

Email: lkap@inbox.ru
141, Sovetskoy Armii Str., Samara, 443090

References

  1. -Калик В.А. Грамматика общения. - М.: Роспедагентство, 1995. - 110 с.
  2. Кукарская Г.Н. Обучение профессиональному общению // Иностранные языки: сопоставительное изучение и вопросы преподавания. - Тюмень, 2013. - С. 154-157.
  3. Кущ Е.С. Проблема профессионального педагогического общения в отечественной и зарубежной педагогике XX века // Известия Балтийской государственной академии рыбопромыслового флота: психолого-педагогические науки. - 2009. - № 5 (9). - С. 174-182.
  4. Леонтьев А.А. Общение как объект психологического исследования // Методологические проблемы социальной психологии. - М.: Знание, 1990. - С. 95-112.
  5. Григорьева Т.Г. Основы конструктивного общения: практикум. - 2-е изд., испр. и доп. - Новосибирск: Изд-во НГУ, 1999. - 121 с.
  6. Лопухова Ю.В. Толерантность как понятие этики, как понятие морали и как личностная форма морального сознания // Интеграция образования. - 2011. - № 3. - С. 70.
  7. Бойко В.В. Энергия эмоций в общении: взгляд на себя и на других. - М.: Филин, 1996.
  8. Психология управления: курс лекций /Л.К. Аверченко, Г.М. Залесов, Р.И. Мокшанцев, В.М. Николаенко; отв. ред. М.В. Удальцова. - Новосибирск: Изд. НГАЭ и У; М.: ИНФРА-М, 1999. - 150 с. - С. 15.
  9. Triandis H. Cultural training, cognitive complexity and interpersonal on learning. - N.Y., 1975.
  10. Капустина Л.В. Кросс-культурная деловая игра как фактор повышения эффективности профессионального общения у студентов экономического вуза // Современные научные исследования: актуальные теории и концепции. - ART 64303. - URL: http://e-konceptru/teleconf/64303.html - Гос. рег. Эл № ФС 77- 49965. - ISSN 2304-12ОХ-2014 (ноябрь). Т. 26. - С. 21-25.

Copyright (c) 2015 Glukhov G.V., Ermakova J.D., Kapustina L.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies