PHENOMENOLOGICAL MODEL OF ASSIMILATION OF A TRANING MATERIAL TAKING INTO ACCOUNT A LAG EFFECT OF THE PSYCHOLOGICAL-ACTIVITY PROCESSES


Cite item

Full Text

Abstract

The article gives the results of working out the mathematical model of mastering the educational material based on continuous monitoring of developments of learning abilities of students and corresponding adjustment of process of education by definite, structured in advance its component parts. The model of mastering presents the system of ordinary differential equations of the sixteenth order noted concerning functions of mastering and so called motivational components of educational information

Full Text

ФЕНОМЕНОЛОГИЧЕСКАЯ МОДЕЛЬ УСВОЕНИЯ ЗНАНИЙ СТУДЕНТАМИ С УЧЕТОМ МОТИВАЦИИ И ИНЕРЦИОННОСТИ ПСИХОЛОГО-ДЕЯТЕЛЬНОСТНЫХ ПРОЦЕССОВ
×

About the authors

Boris A. Titov

Samara State Aerospace University

Email: proftitov@mail.ru
Doctor of TechnicalSciences, Professor, Head of the «Organization andmanagement of transportation servicestotransport». 34, Moskovskoe highway, Samara, 443086

Elena N. Ryabinova

Samara State Technical University

Email: eryabinova@mail.ru
Doctor of Pedagogical Science (P.D.), Professor, Chair of Higher Mathematics and Applied Informatics. 244, Molodogvardejskaya st., Samara, 443100

References

  1. Аткинсон Р., Бауэр Г., Кротерс Э. Введение в математическую теорию обучения. – М.: Мир, 1969. – 487 с.
  2. Буш Р., Мостеллер Ф. Стохастические модели обучаемости. – М.: Физматгиз, 1962. – 483 с.
  3. Государственный образовательный стандарт высшего профессионального образования.www.edu.ru/db/portal/spe/index.htm.
  4. Ительсон Л.Б. Математические и кибернетические методы в педагогике. – М.: Педагогика, 1964. – 248 с.
  5. Леонтьев Л.П., Гохман О.Г. Проблемы управления учебным процессом: математические модели. – Рига: Изд-во РГУ, 1984. – 239 с.
  6. Пиявский С.А. Математическое моделирование управляемого развития научных способностей // Известия РАН. Сер. Теория и системы управления. – 2000. – №3. – С.100 – 106.
  7. Пиявский С.А. Оптимальное управление развитием научных способностей школьников и студентов. – Самара: Изд-во СамГАСА, 1998. – 164 с.
  8. Потеев М.И. Основы аналитической дидактики: Учеб. пособие. – СПб: Изд-во ИТМО, 1992. – 167 с.
  9. Потеев М.И. Практикум по методике обучения во втузах. – М.: Высшая школа, 1990. – 94 с.
  10. Программный комплекс «Моделирование в технических устройствах» [Электронный ресурс]. – Электротекстовые граф. данные (Мб) – http://www.mvtu.power.bmstu.ru.
  11. Рябинова Е.Н. Адаптивная система персонифицированной профессиональной подготовки студентов технических вузов. – М.: Машиностроение, 2009. – 258 с.
  12. Рябинова Е.Н., Титов Б.А. Построение познавательно-деятельностной матрицы учебного процесса // Вестник СГАУ им. академика С.П. Королёва. – Самара: Изд-во ИПУ СГАУ, 2004. – № 1 (5). – С. 153 – 158.
  13. Рябинова Е.Н., Титов Б.А. Феноменологическая модель усвоения учебного материала с учетом фактора мотивации // Вестник СГАУ. – 2006. - №1(9). – С. 246-258.
  14. Титов Б.А., Рябинова Е.Н. Математическая модель усвоения учебной информации в образовательном процессе // Вестник СГАУ. – 2011. –№3 (27). – С. 334 – 340.
  15. Титов Б.А., Рябинова Е.Н. Значимость математического моделирования для описания педагогических процессов //Актуальные проблемы развития высшего и среднего образования на современном этапе:Матер. VII Всеросс. науч.-практ. конф. ученых и педагогов-практиков. – Самара: СНЦРАН, 2012. – С.75 – 96.
  16. Frank H. Die Kibernetische Grundlagen der. – Berlin: , 1963.
  17. Lloyd D. Communication in the University Lecture / Univ. Reading Staff J. 1967. Vol. 1. p.14-22.
  18. Ryabinova E.N., Titov B.A.Adaptive system of the personified training: Saarbrucken (Gtrmany). LAP LAMBERT Academic PublishingGmbXCo. KG, 2012 – 385 p.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2013 Titov B.A., Ryabinova E.N.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies