FORMATION OF BASIC PROFESSIONAL COMPETENCE OF BACHELORS WITHIN THE PROFILE «FOOD ENGINEERING SMALL ENTERPRISES» ON THE BASIS OF THE COMPETENCY-ACTIVITY APPROACH


Cite item

Full Text

Abstract

The article discusses a relevant problem associated with the lack of the developed basic techniques of formation of professional competencies, which provide the effective work of bachelors. The solution of this problem is related to the development and implementation in the educational process of integrated courses, allowing subjects to strengthen the professional direction, forming a holistic view on the future of students, contributing to the development of systemic thinking, improving the quality of knowledge and general training. The paper analyzes the theoretical and methodological bases of formation of the main professional competencies of bachelors within the profile "Food engineering of small businesses." A new concept of "organoleptic competence" is introduced and such concepts as "competence-activity approach," "technological competence", "technical competence"of a bachelor are developed as well as the model of the formation of the basic professional competences within the course "Sensory evaluation of food products", based on the competence-activity approach. On the basis of the proposed model, a course, contributing to the formation of basic professional competencies was developed and introduced in the process of learning bachelors profile "Food Engineering of Small Enterprises". The research and experimental verification of the effectiveness of the proposed system of formation of basic professional competencies of bachelors within the profile "Food Engineering of Small Enterprises" were conducted, in which the criteria for assessing the level of formation of sensory, technical, technological competencies are the motivational, cognitive, activity-reflective components. Another relevant issue is also highlighted, namely bridging the gap between the competence-activity approach in education which is being introduced and the traditional methods of training of bachelors in Russian higher education institutes.

About the authors

Maria I. Gavrilova

Togliatti State University

Email: masi.ru@mail.ru
aspirant Togliatti State University. 14, Belarusian Str., Togliatti, 445020

References

  1. Выготский Л.С. Психология: учеб. пособие для вузов. - М.: АПРЕЛЬ ПРЕСС: ЭКСМО-ПРЕСС, 2000. - 1007 с.
  2. Зимняя И.А. Ключевые компетентности как результативно-целевая основа компетентностного подхода в образовании: авторская версия. - М.: Исследовательский центр проблем качества подготовки специалистов, 2004. - 42 с.
  3. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. / Изд. 2-е. - М.: Политиздат, 1977. - 304 с.
  4. Рубинштейн С.Л. Избранные педагогические труды. - М.: Наука, 1995. -
  5. с.
  6. Андреев А.А. Знания или компетенции? // Высшее образование в России. - 2005. - № 2. - С. 3-11.
  7. Андрюхина Т.Н. Формирование базовых профессиональных компетенций будущих инженеров автомобильного транспорта: дис. … канд. пед. наук / Т.Н. Андрюхина. - Самара, 2008. - 198 с.
  8. Атлягузова Е.И. Формирование базовых компетенций студентов пищевого профиля (на примере изучения курса «Основы систем автоматизированного проектирования»): дисс. … канд. пед. наук / Е.И. Атлягузова. - Тольятти, 2011. - 135 с.
  9. Афанасьев А.К. Формирование базовых профессиональных компетенций у студентов технических вузов, обучающихся по программе подготовки офицеров запаса автомобильных войск : дисс. … канд. пед. наук / А.К. Афанасьев. - Самара, 2010. - 180 с.
  10. Байденко В.И. Компетенции в профессиональном образовании // Высшее образование в России. - 2004. - № 11. - С. 4-13.
  11. Ландшеер В. Компетенция «минимальной компетенции» // Перспективы: вопросы образования. - 1988. - № 1. - С. 6-8.
  12. Шишов С.Е. Понятие «компетенция» в контексте качества образования // Стандарты и мониторинг в образовании. - 1999. - № 2. - С. 30-34.
  13. Ярыгин О.Н. Система формирования компетентности в аналитической деятельности исследователя: Монография. - Тольятти: Кассандра, 2013. - 462 с.
  14. Государственные образовательные стандарты в системе общего образования. Теория и практика / Под ред. В.С. Леднева, Д.Н. Никандрова, М.В. Рыжакова. - М.: Московский психологический социальный институт, 2002. - 147 с.
  15. Глазунова Л.А. Технология формирования ключевых навыков в британской профшколе // Специальное профессиональное образование. - 2002. - № 12. - С. 39-40.
  16. Рабина Е.И. Формирование самоорганизованной во времени личности студента в образовательном процессе: дисс.. канд. пед. наук / Е.И. Рабина. - Тольятти: ТГУ, 2014. - 188 с.
  17. Паринова Л.В., Беляева И.А. Профессионально-личностный подход в подготовке специалистов по связям с общественностью как условие повышения качества образования // Образование и общество. - Воронеж, 2009. - № 1. - С. 21-28.
  18. Магомед-Эминов М.Ш. Практикум по психодиагностике // Психодиагностические материалы. - М.: МГУ, 1988.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2014 Gavrilova M.I.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies