«HOT POTATOES» PROGRAM AS A MEANS OF INCREASING ECOLOGICAL KNOWLEDGE AT CHEMISTRY LESSONS


Cite item

Full Text

Abstract

This article discusses the use of information and communication technologies as a means of knowledge of the processes and phenomena occurring in nature and used in practice. Features for the development of the ecological competence of students to use the program Hot Potatoes, which increases the interest and the quality of students knowledge in chemistry. For a more in-depth study of environmental aspects associated with organic chemistry, it is proposed to use the program Hot Potatoes, which is easy to use and allows to engage students in the study of environmental issues of chemistry at various stages. It is shown that when working with the program Hot Potatoes students of the experimental class have an average score higher than students of the control class. Using Hot Potatoes increases the interest and the quality of students knowledge on the subject.

About the authors

Svetlana V. Gantseva

Samara State Academy of Social Sciences and Humanities

Email: 443099. г.Самара. ул.М.Горького. 65-67
postgraduate of department of chemistry, geography and teaching methods 65/67, M. Gorky Str., Samara, 443099

Lyudmila V. Panfilova

Samara State Academy of Social Sciences and Humanities

Email: 443099. г.Самара. ул.М.Горького. 65-67
doctor of pedagogical Sciences, Professor of Department of chemistry, geography and the methods of their teaching. 65/67, M. Gorky Str., Samara, 443099

References

  1. Государственный доклад о состоянии окружающей среды и природных ресурсов Самарской области за 2012 год. Вып. 23. - Самара, 2013. - 387 с.
  2. Панфилова Л.В. Формирование экологической компетентности в процессе профессио-нальной подготовки учителя химии: Учеб. пособие. - Самара, 2004. - С. 880-887.
  3. Ганцева С.В. Формирование экологических компетенций с использованием информаци-онно-коммуникационных технологий // Известия Самарского научного центра РАН. - Т. 16. - 2014. - № 2(3). - С. 546-549.
  4. Панфилова Л.В. Влияние интерактивных средств обучения на качество подготовки бу-дущего учителя химии // Самарский научный вестник. - 2013. - № 4(5). - С. 125-127.
  5. Hot Potatoes (Martin Holmes, Half-Baked Software and the University of Victoria HCMC, 1998-2004 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://web.uvic.ca/hrd/hotpot (22.08.2013).
  6. Мир химии [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://chem.km.ru (25.02.2014).
  7. Виртуальная химическая школа [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http:// maratakm.narod.ru (26.02.2014).
  8. Электронная библиотека химического факультета МГУ [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.chem.msu.ru/rus/ (16.01.2014).
  9. Органическая химия: электронный учебник для средней школы [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http:// www.chemistry.ssu.samara.ru (05.03.2014).

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2014 Gantseva S.V., Panfilova L.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies